Storbritannias parlament burde ha fri stemme å avvise Brexit - tidligere PM John Major

Tidligere britiske statsministeren John Major ringte på onsdag (28 februar) for en gratis avstemning i parlamentet om å avvise noen avtale forhandlet med EU, advarer dagens planer er

“dårlig politikk” som vil skade økonomien, Skriver Andrew MacAskill.  Major, som kjempet for å holde seg i EU, sa at det må være Stortinget, ikke regjeringen, som tar den endelige beslutningen om en ny avtale med EU, og at det er et argument for en ny folkeavstemning om en slik avtale.

Enhver stemme på den endelige Brexit avtalen er av en slik nasjonal betydning at politikerne skal få lov til å stemme etter sin samvittighet, sier han.

“Dette må være en avgjørende stemme, hvor parlamentet kan godta eller avvise den endelige utfallet eller sende forhandlerne tilbake til å søke forbedringer, eller bestille en folkeavstemning,” Major, 74, sa i en tale i London sentrum.

“Brexit er en unik beslutning. Det vil påvirke livene til det britiske folk i generasjoner framover. Hvis den flopper - vil det være den mest forferdelige tilbakeslag “.

Motstanderne av Brexit prøver å samle nok støtte i underhuset i parlamentet, House of Commons, for å blokkere eventuelle tilbaketrekking avtale statsminister Theresa May bringer tilbake fra Brussel i oktober.

Blokkering noen avtale regjeringen klarer å omfavne med EU kan stupe britisk politikk i krise med usikre konsekvenser for Brexit, for verdens sjette største økonomi, og for skjebnen til London, den eneste globale finanssentrum rival New York.

Major egen 1990-1997 Premier League ble plaget av konflikter innenfor sitt parti over hele Europa, inkludert Storbritannias forsmedelig tilbaketrekning fra European Exchange Rate Mechanism, forløperen til den felles valuta, i 1992.

Samtidig som ringer for parlamentet å ha et avgjørende ord på Brexit, Major savaged sin egen håndtering av forhandlingene.

Major anklaget de herskende Høyre for å sette parti interesser over nasjonal interesse ved å pålegge røde linjer på forhandlingene og sa at dette betyr at partiet risikerer å miste støtte fra næringslivsledere i løpet av sin tilnærming.

 “Jeg vet ikke om noen presedens for enhver regjering å vedta en politikk som vil gjøre både vårt land og vårt folk fattigere,” sa han. “Dette er ikke bare grand dårskap. Det er også dårlig politikk.”

Major, som som statsminister hjulpet starte fredsprosessen i Nord-Irland på 1990-tallet, også rammet ut på siste samtalene å ignorere farene ved å pålegge en hard grense på øya Irland.

“Vi trenger en politikk for å beskytte Langfredag-avtalen - og vi trenger en haster,” sa han. “Og det er vårt ansvar å finne en -. Ikke EU”


Популярное